Η γυναικεία γονιμότητα επηρεάζεται δυσμενώς από την εμφάνιση ενός καρκίνου μιας και μπορεί να πληγεί ανεπανόρθωτα η εφεδρεία των ωοθηκών σε ωοθυλάκια ή ακεραιότητα της μήτρας.

Μία από τις μάστιγες της εποχής είναι ο καρκίνος ο οποίος αυξάνεται ολοένα και περισσότερο με αριθμητική πρόοδο. Ο νευρωτικός σύγχρονος τρόπος ζωής και οι τοξικοί περιβαλλοντικοί παράγοντες αυξάνουν τα ποσοστά εμφάνισής του με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. 

Δυστυχώς και οι γυναικολογικοί καρκίνοι έχουν μία αυξητική τάση, παρόλο τον προληπτικό τακτικό έλεγχο.

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τον συχνότερο γυναικολογικό καρκίνο, ενώ ακολουθούν ο καρκίνος του ενδομητρίου, ο καρκίνος των ωοθηκών και ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, με τον  τελευταίο να αποτελεί το συχνότερο γυναικολογικό καρκίνο στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου η πρόληψη δεν χαίρει καθολικής αποδοχής στις συνειδήσεις του κόσμου.

Η θεραπεία του καρκίνου μπορεί να είναι είτε χειρουργική είτε/ και  με ακτινοβολία είτε / και με χημειοθεραπεία. Τόσο η ακτινοθεραπεία, όσο και η  χημειοθεραπεία δυστυχώς δεν δρουν εκλεκτικά στα καρκινικά κύτταρα της πάσχουσας περιοχής.  Για παράδειγμα, αν υπάρχει ένας όγκος στην ελάσσονα πύελο και χρειαστεί να γίνει ακτινοθεραπεία, δυστυχώς η ακτινοβολία δε θα περιοριστεί στα καρκινικά κύτταρα της πάσχουσας περιοχής αλλά αντίθετα θα προκαλέσει βλάβες σε όλα τα κύτταρα της ακτινοβολούμενης περιοχής συμπεριλαμβανομένων και των ωοθηκών.  Ομοίως, και τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα δεν δρουν εκλεκτικά και έχουν την τάση να καταστρέφουν όλα τα κύτταρα εκείνα που διαιρούνται γρήγορα, όπως συμβαίνει με τα κύτταρα του ωοθηκικού ιστού.

Φυσικά, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που θα επηρεάσουν τη γυναικεία γονιμότητα μίας γυναίκας που νοσεί από καρκίνο. 

Εκτός από την τελική επιλογή του θεραπευτικού σχήματος, (συνδυασμός ακτινοθεραπείας με χημειοθεραπεία ή μόνο ΧΜΘ ή μόνο ΑΚΘ), τη δοσολογία της ακτινοβολίας ή των χημειοθεραπευτικών φαρμάκων, τον τύπο των χημειοθεραπευτικών φαρμάκων (τα τελευταίας γενιάς φάρμακα είναι λιγότερο βλαπτικά), επίσης καθοριστικό ρόλο θα παίξει και η ηλικία της ασθενούς.

Απαιτείται η σύμπραξη δύο ειδικοτήτων, δηλαδή του ογκολόγου γιατρού από τη μια και του ειδικού ιατρού υποβοηθούμενης αναπαρωγής, από την άλλη.

Ωστόσο, η γενική σύσταση είναι η κατάψυξη ωαρίων [κρυοσυντήρηση] προτού ξεκινήσει το χημειοθεραπευτικό πρωτόκολλο ή το ακτινοθεραπευτικό σχήμα.

Η κρυοσυντήρηση πραγματοποιείται στην υψηλής τεχνολογίας Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, Institute of Life.