κατάψυξη ωαρίων

Διατηρούμε τη γονιμότητα σας. Παγώνουμε το χρόνο!

Για τη διατήρηση της γονιμότητας, παρέχουμε κατάψυξη ωαρίων, σπέρματος ή εμβρύων. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις (π.χ. καρκίνος) ενδέχεται να προβούμε στην κατάψυξη ιστών από ωοθήκες ή όρχεις.

Όσο αυξάνεται η ηλικία της γυναίκας, τόσο μειώνεται η ποιότητα των ωαρίων της! Έτσι, αυξάνεται και η δυσκολία της γυναίκας να μείνει έγκυος, χωρίς τη βοήθεια των ειδικών.

Οι λύσεις κρυοσυντήρησης γενετικού υλικού προσφέρουν πλέον διέξοδο στο πρόβλημα αυτό. Αν και είναι σχετικά καινούρια μέθοδος, θεωρείται απόλυτα ασφαλής με βάση τις μελέτες που γίνονται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κατάψυξη ωαρίων

Η κατάψυξη ωαρίων, γνωστή επίσης κι ως κρυοσυντήρηση, είναι η μέθοδος που χρησιμοποιούμε για να διατηρήσουμε την γονιμότητα της γυναίκας για το μέλλον.

Τα ωάρια που αφαιρούνται από τις ωοθήκες σας, καταψύχονται και αποθηκεύονται για μελλοντική χρήση. Το κατεψυγμένο ωάριο θα αποψυχθεί όταν χρειασθεί και αφού γονιμοποιηθεί με το σπέρμα (του συντρόφου επιλογής σας) στο εργαστήριο, θα εμφυτευθεί στη μήτρα σας μέσω εξωσωματικής.

Για κάθε σας απορία εγώ και οι συνεργάτες μου είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε να κατανοήσετε το πώς λειτουργεί η κατάψυξη ωαρίων, τους δυνητικούς κινδύνους κι αν η μέθοδος αυτή είναι κατάλληλη για σας βάσει των αναγκών και του ιστορικού σας.

Γιατί να επιλέξω την κατάψυξη ωαρίων;

Η κατάψυξη ωαρίων ενδέχεται να είναι μια επιλογή για σας, αν δεν είστε έτοιμη να μείνετε έγκυος τώρα αλλά θέλετε να διασφαλίσετε ότι θα μπορείτε αργότερα στο μέλλον.

Αντίθετα με την κατάψυξη γονιμοποιημένων ωαρίδων (δηλ. εμβρύων), η κατάψυξη ωαρίων δεν απαιτεί την ύπαρξη δότη σπέρματος γιατί τα ωάρια δεν γονιμοποιούνται πριν καταψυχθούν.

Η κατάψυξη ωαρίων ενδέχεται να σας ωφελήσει, εάν:

  • Επιθυμείτε να διατηρήσετε ωάρια μικρότερης ηλικίας τώρα για μελλοντική χρήση. Η κατάψυξη ωαρίων σε νεαρότερη ηλικία θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε το βιολογικό σας παιδί αργότερα. 

  • Έχετε κάποια πάθηση που ενδέχεται να επηρρεάσει τη γονιμότητα σας - π.χ. καρκίνος, αυτοάνοσα νοσήματα όπως λύκος, κ.α.

  • Χρειάζεται να υποβληθείτε σε θεραπεία για καρκίνο ή κάποια άλλη πάθηση που ενδέχεται να επηρρεάσει τη γονιμότητα σας π.χ. ακτινοβολία ή χημειοθεραπεία. Η κατάψυξη ωαρίων πριν την όποια θεραπεία θα σας επιτρέψει να έχετε τα δικά σας βιολογικά παιδιά αργότερα.

  • Έχετε ήδη υποβληθεί σε εξωσωματική γονιμοποίηση και για λόγους θρησκείας προτιμάται την κατάψυξη ωαρίων αντί εμβρύων.