πολυκυστικές
Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών είναι ένα πολύπλοκο σύνδρομο που αφορά πολλά και διαφορετικά συστήματα του γυναικείου σώματος. Περιγράφτηκε για πρώτη φορά το 1936 από τους Stein – Leventhal ενώ έκτοτε έχουν γίνει πολλές αναθεωρήσεις στα κριτήρια της διάγνωσής του. Η τελευταία αναθεώρηση έγινε το 2008 με τα κριτήρια του Rotterdam.

Η κλασσική κλινική εικόνα του συνδρόμου έχει πολλές παραλλαγές.

Συνήθως αφορά μία κοπέλα που έχει αυξημένο σωματικό βάρος ή προδιάθεση για κάτι τέτοιο, έχει ανωμαλίες στην περίοδο και τέλος έχει έντονη ακμή και τριχοφυία.

Το αυξημένο βάρος συνδέεται με το γεγονός πως έχει αποδειχθεί πως το PCOs είναι μία προδιαβητική κατάσταση μιας και χαρακτηρίζεται από αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ρυθμιστεί σωστά το σάκχαρο στο αίμα. Έτσι πολύ συχνά, τα κορίτσια που υποφέρουν από αυτό το σύνδρομο, ταλαιπωρούνται με παραπανίσια κιλά και συχνά δυσκολεύονται να χάσουν βάρος.


Η ρύθμιση του σωματικού βάρους, που συχνά γίνεται με την προσθήκη αντιδιαβητικού δισκίου στη φαρμακευτική αγωγή της αντιμετώπισης του συνδρόμου, αρκεί για να ρυθμιστεί και η περίοδος η οποία τις περισσότερες φορές, σε κορίτσια με σύνδρομο PCOs, έχει ανωμαλίες.

Οι ανωμαλίες στην περίοδο είναι αποτέλεσμα της χρόνιας ανωοθυλακιορρηξίας, μίας άλλης διαταραχής, που χαρακτηρίζει το σύνδρομο.

Συνήθως οι κοπέλες αυτές έχουν μεγάλους κύκλους (αραιομηνόρροια) αν και σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να συμβαίνει και το αντίθετο. Οι διαταραχές στην περίοδο είναι από τις πιο σημαντικές ανωμαλίες που μπορεί σε βάθος χρόνου να επηρεάσουν τη γονιμότητα της γυναίκας.

Τέλος, μία άλλη εξίσου κυρίαρχη ορμονική ανωμαλία του συνδρόμου είναι η υπερανδρογοναιμία και οι δερματικές κλινικές εκδηλώσεις αυτής, με προεξάρχουσες την έντονη ακμή και την τριχοφυία, το λιπαρό δέρμα και σε πιο βαριές περιπτώσεις η αλωπεκία, προβλήματα κυρίως αισθητικής φύσης.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η διάγνωση του συνδρόμου γίνεται συνδυαστικά με βάση την κλινική εικόνα, την ορμονική τεκμηρίωση και την υπερηχογραφική εικόνα.

Τα υπερηχογραφικά κριτήρια του συνδρόμου είναι α) το αυξημένο μέγεθος των ωοθηκών β) ο αυξημένος αριθμός των ωοθυλακίων > 10-12 και γ) η περιφερική κατανομή τους. Τέλος, από τις αιματολογικές εξετάσεις, διαπιστώνονται οι βιοχημικές και ορμονικές ανωμαλίες του συνδρόμου.


Για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση του συνδρόμου, αρκεί να ισχύουν δύο από τις παραπάνω τρεις διαγνώσεις (κλινική εικόνα, εργαστηριακή διάγνωση και κλινική εικόνα).

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η θεραπεία του συνδρόμου συνίσταται στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

Στο παρελθόν, η κυρίαρχη τάση ήταν η χορήγηση αντισυλληπτικών δισκίων. Σήμερα, η θεραπευτική προσέγγιση έχει διευρυνθεί και πλέον περιλαμβάνει, εκτός από τα αντισυλληπτικά, αντιδιαβητικό δισκίο, βιταμίνες και κυρίως τις βασικές αρχές του well being δηλαδή σωστή διατροφή και άσκηση για την απώλεια βάρους, διότι ελαττώνουν τα επίπεδα της ινσουλίνης.

Κάθε γυναίκα με σύνδρομο πολυκυστικών είναι διαφορετική και γι' αυτό η θεραπεία είναι εξατομικευμένη.
Πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε;
Στείλτε στον ιατρό το δικό σας μήνυμα και θα σας απαντήσει άμεσα.
που βρισκόμαστε