πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια
Η πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια παρατηρείται όταν διαταράσσεται η φυσιολογική λειτουργία των ωοθηκών πριν την ηλικία των 40 ετών. Όταν αυτό συμβαίνει, οι ωοθήκες δεν παράγουν φυσιολογικές ποσότητες οιστρογόνων ή δεν απελευθερώνουν το φυσιολογικό αριθμό ωαρίων. Αυτή η κατάσταση συχνά οδηγεί σε υπογονιμότητα.

Συνήθως συγχέεται με την πρόωρη εμμηνόπαυση, αλλά δεν είναι το ίδιο. Γυναίκες με πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια ενδέχεται να έχουν ακανόνιστο κύκλο για χρόνια και να τεκνοποιήσουν. Αντίθετα, οι γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση δεν έχουν κύκλο και δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν.

Αποκατάσταση των επιπέδων οιστρογόνων στις γυναίκες βοηθά στην πρόληψη επιπλοκών που συμβαίνουν λόγω χαμηλών ορμονών, π.χ. οστεοπόρωση. 

Τα αίτια της συγκεκριμένης κατάστασης περιλαμβάνουν:

  • Χρωμοσωμικές ανωμαλίες -  ορισμένες γενετικές παθήσεις όπως Turner σύνδρομο, εύθραυστο Χ, σχετίζονται με πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια.

  • Tοξίνες - χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία είναι κοινά αίτια για την πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια. Οι θεραπευτικές αυτές μέθοδοι βλάπτουν το γενετικό υλικό των κυττάρων.  Άλλες τοξίνες όπως ο καπνός του τσιγάρου, χημικά, φυτοφάρμακα και ιοί ενδέχεται να επιταχύνουν την μειωμένη ωοθηκική λειτουργία. 

  • Απόκριση του ανοσοποιητικού στον ωοθηκικό ιστό (αυτοάνασοα νοσήματα) - σπανίως, το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει αντισώματα ενάντια στον ωοθηκικό ιστό, βλάπτοντας τα ωάρια. Το αίτιο αυτής της απόκρισης του ανοσοποιητικού δεν είναι ξεκάθαρο, αλλά η έκθεση σε κάποιον ιό θεωρείται πιθανό. 

  • Άγνωστοι παράγοντες - το αίτιο πρώορης ωοθηκικής ανεπάρκειας συχνά είναι άγνωστο (ιδιοπαθής). Ο ιατρός σας ενδέχεται να συστήσει περαιτέρω εξετάσεις για να ανιχνεύσει την πηγή του αιτίου, αλλά συνήθως δεν υπάρχουν ξεκάθαρα ευρήματα. 

Πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε;
Στείλτε στον ιατρό το δικό σας μήνυμα και θα σας απαντήσει άμεσα.
που βρισκόμαστε